Kostpolitik

Kostpolitik for vuggestuen og børnehaven i Boblen

Vuggestuen i Boblen  0 – 3 år.

Vi ønsker at børnene i vuggestuen får en sund, ernæringsrigtig og varieret kost, da kosten har stor betydning for barnets udvikling.

Derfor har vi valgt at følge sundhedsstyrelsens anbefalinger for 0 – 3 årige. Ud fra de officielle kostråd, hvor vi vil anvende gode råvarer, fuldkornslogoet og nøglehulsmærket. Dette gælder også for sukker, som vi vil minimere til de naturlige kulhydrater i de daglige fødevarer.

Maden vil altid blive anrettet i passende stykker og portioner, så det ser indbydende ud, og er nemt at gå til for det enkelte barn.

Rytmen i vuggestuen ifht. mad er:

Morgenmad serveres fra kl. 6.20 – 7.30 her fås havregrød, havregryn, cornflakes, rugfras, rugbrød, hjemmebagte grov boller, hertil serveres ost, pålæg.

Formiddagsmad: Forskelligt brød med ost, smøreost, pålæg og smør. Vi tilbyder også altid frugt.

Frokost: mandag, tirsdag, torsdag og fredag, tilbyder vi rugbrød, med forskelligt pålæg (kød og fisk). Onsdag får vi varm mad, som kommer ude fra. Til alle måltider serveres der forskellige grøntsager.

Eftermiddagsmad: Dette kan være meget forskelligt: brød, grød, pasta, suppe, – her serveres også altid frugt.

Alle måltiderne er varierede og med mange grøntsager, frugt, groft brød og så lidt sukker som muligt.

Drikkevarer i vuggestuen:

Til formiddags og eftermiddags måltiderne serverer vi vand. Til frokost serverer vi letmælk fra barnet er 1 år.(også under 1 år efter aftale). Anbefalingerne omkring mælk til børn under 1 år er, at de skal have modermælkserstatning eller modermælk.  Ønsker man at sit barn skal have modermælkserstatning, skal dette medbringes hjemmefra og vi vil gerne, at det er modermælkserstatning i brikker.

Er der brug for der gives sutteflaske, medbringes disse også hjemmefra hver dag sammen med modermælkserstatning i brikker.

Har barnet brug for overgangsmad i opstarten, tager vi en snak om dette ved opstarts samtalen.

Fødselsdag i vuggestuen:

Vi fejrer barnet med sang og en lille gave. Ønsker I som forældre at medbringe lidt særlig forplejning, vil dette være muligt til formiddagsmaden. Vi opfordrer til, at det er sundt og i overensstemmelse med vores kostpolitik i vuggestuen.

Her er et par ideer:

*Frugtspyd

*brød bagt i forskellige former og figurer.

*pindemadder med ost, pålæg og grønt.

*alt slags årstidens frugt, det kan anrettes / skæres på mange sjove og spændende måder. Og børnene elsker det.

* frosne bananer på ispind.

Vi frabeder os kage, slik, is og andre sukkerholdige produkter.

Personalet i vuggestuen er gerne behjælpelige med ideer :O)

Special- og diætkost.

Special- og diætkost skal være lægeligt dokumenteret.

Diætkost er mad der indgår i en behandling – f.eks. mad til børn med sukkersyge.

Specialkost er mad hvor enkle fødemidler er udeladt, f.eks. til børn med allergi.

I begge tilfælde skal der medbringes skriftlige anbefalinger fra egen læge eller speciallæge.

Vi, som pædagogisk personale, vægter meget, at støtte op omkring det enkle barns kost og udvikling.

Vi bestræber os på at sætte hyggelige rammer for vores måltider, med ro og bordskik. (efter udviklings zone).

Hvis I som forældre er i tvivl om jeres barn bliver mæt, eller om det spiser noget, er I altid velkomne til at snakke med os.

Fra februar 2017.

Børnehaven i Boblen (3 – 6 år)

Vi ønsker at børnene i børnehaven får en sund, ernæringsrigtig og varieret kost, da kosten har stor betydning for barnets udvikling. Derfor har vi valgt at se på Sundhedsstyrelsens anbefalinger, og bestræbe os på at anvende gode råvarer, og fortrinsvis produkter med fuldkornslogoet og nøglehulslmærket.

Rytmen i børnehaven i forhold til mad:

Morgenmaden serveres indtil kl. 7.30. Her tilbyder vi havregrød, havregryn, cornflakes, rugfras, rugbrød, hjemmebagte grovboller med pålæg, ost og marmelade.

I løbet af formiddagen (mellem 8.30 og 9.30) har børnene mulighed for at spise en mad fra madpakken.

Til frokost spiser børnene deres egne madpakker, som vi henstiller til ikke indeholder for mange sukkerholdige produkter. Vi opfordrer børnene til at spise to halve stykker rugbrød/andet brød, inden de går i gang med ”desserterne”.

Om eftermiddagen serverer vi et frugtmåltid (forældrebetalt frugtordning), som bliver anrettet i passende stykker og portioner, så det ser indbydende ud, og er nemt at gå til for børnene. Eftermiddagsmaden kan f.eks. være rugbrød, boller, grød, pasta eller suppe. Hertil serveres også altid frugt eller grøntsager.

Drikkevarer: Når børnene starter i børnehaven medbringer de deres eget krus. Krusene står samlet i køkkenet sammen med små kander med vand, så det altid er muligt at få lidt at drikke. Til madpakkerne tilbyder vi mælk og vand, til eftermiddagsmaden får børnene vand.

Vi har med jævne tidsrum maddage i børnehaven, hvor børnene er med til at tilberede maden. Vi har også bytte-madder-dage, hvor rugbrødsmadderne fra madpakkerne bliver stillet på et fad, så man får mulighed for at smage, hvad andre har med på madpakken.

Fødselsdage i børnehaven:

Vi fejrer barnet med sang og en lille gave. Vi holder fødselsdagen om formiddagen, hvor forældrene vil have mulighed for at med bringe boller, kage, is, flødeboller eller lignende. Vi sørger for frugt og saftevand. Børnene må IKKE få slikposer til fødselsdage.